Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η «Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Θάλασσα στην Κύπρο»!

Η εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Θάλασσα στην Κύπρο» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά στην Κύπρο μεταξύ 17-21 Ιουνίου στην πόλη της Λάρνακας με τη συμμετοχή του κοινού και ιδιαίτερα παιδιών και νέων, τηρουμένων των περιοριστικών μέτρων του COVID-19.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν τo Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI), ο Δήμος Λάρνακας, το Ίδρυμα Φοίβος Σταυρίδης-Αρχεία Λάρνακας, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, το Youth Makerspace Larnaka, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, η Κυπριακή Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (CYMEPA) και το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου (MarInEM), ενώ η εκδήλωση υποστηριζόταν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η «Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Θάλασσα στην Κύπρο» ήταν μία εκ των 232 εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν φέτος πανευρωπαϊκά μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου προς τιμήν της «Ευρωπαϊκή Ημέρας για την Θάλασσα» η οποία γιορτάζεται την 20ή Μαΐου. Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης εκδήλωσης στην Λάρνακα υλοποιήθηκαν μια σειρά διαδραστικών, κοινωνικών, καλλιτεχνικών και περιβαλλοντικών δράσεων με τη συμμετοχή πολιτικών, παιδιών, νέων, γονιών, τουριστών και εθελοντικών οργανώσεων. Αυτές οι δράσεις αφορούσαν μεταξύ άλλων εκδρομές με πλοία στην θαλάσσια περιοχή της Λάρνακας, έκθεση και διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα την Θάλασσα, επιδείξεις των αυτόνομων ή τηλεχειριζόμενων σκαφών του CMMI, καθαρισμό της παραλίας Μακένζυ με τη συμμετοχή της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Κλέλιας Βασιλείου και του βυθού του ψαρολίμανου Λάρνακας, καθώς και διαδραστικά εργαστήρια και παιχνίδια όπως κατασκευή ξύλινων καραβιών, διακόσμηση βοτσάλων, δημιουργία τρισδιάστατων ψαριών με χαρτόνι και Παιχνίδι Παρατηρητικότητας με θέμα «Εξερευνώ τη Λάρνακα» Στόχος των δράσεων αυτών ήταν  να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν με δημιουργικό τρόπο το ευρύτερο κοινό σχετικά με την σημασία της Θάλασσας, φέρνοντας τον κόσμο πιο κοντά σε αυτήν.

Την τελετή έναρξης της εκδήλωσης που έλαβε χώρα την Παρασκευή 18 Ιουνίου στην Πλατεία Ευρώπης χαιρέτισαν η Πρόεδρος της Βουλής κα. Αννίτα Δημητρίου, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Βασίλης Δημητριάδης, ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας και ο Διευθύνων Σύμβουλος του CMMI κ. Ζαχαρίας Σιόκουρος. Η κα. Δημητρίου τόνισε ότι «πρωτοβουλίες όπως αυτή που έχουν ως στόχο την προώθηση της σημασίας της Θάλασσας και των επαγγελμάτων που σχετίζονται με αυτήν αποτελούν προτεραιότητα για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.». Εξέφρασε την βεβαίωσή της ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χαρεί ιδιαίτερα με την επιτυχία της εκδήλωσης» και συνεχάρη τους διοργανωτές «διότι κατάφεραν μέσα από τέτοιες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες να εμπλέξουν τα παιδιά και τους νέους που αποτελούν το μέλλον του τόπου μας»

Στη συνέχεια, ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την στήριξή του στην εκδήλωση αυτή δηλώνοντας ότι «ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις πρωτοβουλίες του υφυπουργείου Ναυτιλίας για να μεταλαμπαδεύσουμε την αγάπη και το πάθος που όλοι έχουμε για την Θάλασσα στους νέους μας». Πρόσθεσε ότι «είμαστε νησί και έχουμε υποχρέωση να φέρουμε τον κόσμο και ιδιαίτερα τη νέα γενιά πιο κοντά στην Θάλασσα, πιο κοντά στα Γαλάζια επαγγέλματα πιο κοντά στη Ναυτιλία μας».

Ακολούθως, ο κ. Βύρας δήλωσε ότι «στην Λάρνακα γιορτάζουμε την Θάλασσα εδώ και 100 χρόνια, καθώς ο Κατακλυσμός είναι η γιορτή της Θάλασσας. Η Θάλασσα είναι συνυφασμένη με την Λάρνακα. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Θάλασσα στην Κύπρο σχετίζεται άμεσα με την γιορτή του Κατακλυσμού». Συνέχισε λέγοντας ότι «αν και φέτος δεν καταφέραμε να γιορτάσουμε τον Κατακλυσμό όπως ξέρουμε λόγω του κορονοϊού, ωστόσο μέσα από την εκδήλωση αυτή ενισχύεται το πνεύμα του». Ο κ. Βύρας εξέφρασε την ελπίδα «του χρόνου να έχουμε την ευκαιρία να ανταμώσουμε και να γιορτάσουμε όλοι μαζί την Θάλασσά μας τόσο στο πλαίσιο του Κατακλυσμού όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Θάλασσα στην Κύπρο».

Μετέπειτα, ο κ Σιόκουρος ευχαρίστησε την Πρόεδρο, τον υφυπουργό και τον Δήμαρχο για την παρουσία και στήριξή τους στην εκδήλωση δηλώνοντας ότι «ήταν αρκετές οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε για την πραγματοποίηση αυτής. Οι προσπάθειές μας ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια όταν υποβάλαμε σχετική πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία εγκρίθηκε αλλά λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό, η εκδήλωση αναβλήθηκε, με αποτέλεσμα να υποβάλουμε εκ νέου πρόταση η οποία ευτυχώς εγκρίθηκε ξανά». Συνέχισε εκφράζοντας την συγκίνησή του «για τον ενθουσιασμό και τη στήριξη που λάβαμε από διάφορους συνεργαζόμενους φορείς, εθελοντές κι από χορηγούς καθώς και από τον κόσμο, με αποτέλεσμα το τελικό πρόγραμμα της εκδήλωσης να είναι αρκετά πιο εμπλουτισμένο σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό μας».

Η τελετή λήξης της εκδήλωσης έλαβε χώρα την Δευτέρα 21 Ιουνίου στην Πλατεία Ευρώπης κατά την οποία απονεμήθηκαν βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού «Δώστε όνομα σε έναν ύφαλο» στον οποίο συμμετείχαν όλα τα δημοτικά σχολεία της επαρχίας Λάρνακας καθώς και στους νικητές του Διαγωνισμού Φωτογραφίας με τίτλο «η Θάλασσά μας». Τα βραβεία απονεμήθηκαν από την Πρόεδρο της Βουλής κα. Αννίτα Δημητρίου, τη Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών κα. Μαρίνα Αργυρού και τον Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα. Η κα. Δημητρίου κατά τη διάρκεια της τελετής δήλωσε ότι «είναι σημαντικό κατόρθωμα το γεγονός ότι στην εκδήλωση αυτή συμμετέχουν πολλά παιδιά και νέοι. Το να καταφέρνεις να μεταλαμπαδεύεις σε αυτά την έγνοια για το περιβάλλον και κυρίως για την Θάλασσα μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το μέλλον του νησιού μας». Στη συνέχεια απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους φορείς τονίζοντας ότι «πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε για το καλό αυτού του τόπου. Κοινός στόχος μας είναι ο τόπος μας, οι επαρχίες μας, η ανάπτυξη, η πρόοδος, πρώτα για τα παιδιά μας και μετά για τον καθένα από εμάς».

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Λάρνακας δήλωσε ότι «όταν ο Δήμος συμμετείχε στο ευρωπαϊκό έργο για τη δημιουργία του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία στην Λάρνακα, το έκανε με  σκοπό να δημιουργήσει προοπτική για το μέλλον του τόπου μας. Προοπτική για την προώθηση ενός οικονομικού μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντός μας». Για να επιτευχθεί αυτό, τόνισε ότι «θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τη βάση και να οικοδομήσουμε γερά θεμέλια. Συνεπώς, η στήριξη και η συνεργασία των σχολείων είναι καταλυτικής σημασίας».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η κα. Αργυρού η οποία συνεχάρη τους διοργανωτές για αυτήν την πρωτοβουλία και εξέφρασε τη συγκίνησή της για την συμμετοχή και την δημιουργικότητα των δασκάλων και μαθητών των παιδικών σχολείων σχετικά με τον Διαγωνισμό «Δώστε όνομα σε έναν ύφαλο» ο οποίος διεξήχθη υπό την αιγίδα του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών.

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του CMMI κ. Ζαχαρίας Σιόκουρος ευχαρίστησε όλους τους διοργανωτές και συνεργαζόμενους φορείς που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης δηλώνοντας ότι «η  συμμετοχή και ο ενθουσιασμός μικρών και μεγάλων ξεπέρασε τις προσδοκίες μας». Επεσήμανε ότι «το CMMI ως Κέντρο Αριστείας για την Έρευνα και την Καινοτομία στους Τομείς της Ναυτιλίας και της Θάλασσας δεν είναι απομονωμένο από τον κοινωνικό ιστό. Είναι ένα κομμάτι της Λάρνακας, κομμάτι της ζωής και της προόδου της». Ακόμη, αποκάλυψε ότι «η πενθήμερη γιορτή της Θάλασσας, από του χρόνου κιόλας, θα συμπεριλάβει κι άλλες παραθαλάσσιες πόλεις της Κύπρου και θα αγκαλιάσει περισσότερους Οργανισμούς, φορείς και συλλογικές οντότητες. Ο στόχος μας είναι να καταστεί ετήσιος θεσμός».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτήτε την ιστοσελίδα του CMMI

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 2021

Program of Events 2021